Δεν έχω ξαναμιλήσει με ειδικό. Τα κρατάω για τον εαυτό μου. Όσοι πάνε σε ειδικούς είναι αδύναμοι.

Δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια αναγνωρίζουν ότι την χρειάζονται και ενεργούν προς την κατεύθυνση της λύσης όσων αντιμετωπίζουν. Όλοι μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια από καιρό σε καιρό. Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις σας στο παρελθόν. Όμως μπορεί αυτό που βιώνετε τώρα, να είναι μεγαλύτερο από τις δυνάμεις που διαθέτετε και να νιώθετε ότι δεν επαρκούν. Μαζί, θα τις ανακαλύψουμε ξανά και θα τις προσαρμόσουμε σε αυτό που συμβαίνει τώρα.

Γιατί να μιλήσω σε εσάς και όχι στον καλύτερό/καλύτερή μου φίλο/φίλη;

H διαφορά είναι ότι ένας φίλος ή μία φίλη μπορεί να βοηθήσει έως ένα σημείο, ενώ ένας ειδικός, έχει την εμπειρία αλλά και τον τρόπο να είναι επαγγελματικά πιο αποτελεσματικός. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε με άλλον τρόπο αυτό που σας προβληματίζει, να σας μάθει νέα εργαλεία, να σας δείξει μια διαφορετική οπτική. Η θεραπεία είναι άκρως εμπιστευτική και απόρρητη· κανείς δεν θα μάθει όσα μοιράζεστε. Τέλος, ένας φίλος που παραμένει φίλος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και κυρίως από την ήδη υπάρχουσα σχέση μαζί σας, είναι ήδη επηρεασμένος και δύσκολα μπορεί να φανεί αντικειμενικός.

Πώς δουλεύετε; Tι καλούμαι να κάνω σε μία συνεδρία;

Eπειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με διαφορετικά θέματα να τον απασχολούν, μαζί θα διερευνήσουμε τις ρίζες που προκαλούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε σήμερα, θα επιδιώξουμε να φτάσουμε βαθιά στις ρίζες της συμπεριφοράς και των σκέψεών σας και θα γνωρίσετε στρατηγικές και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε τους νέους στόχους σας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες σας και την ένταση του προβλήματος που βιώνετε. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, κάθε θέμα που αντιμετωπίζει είναι διαφορετικό. Στην πρώτη συνεδρία θα σας κατατοπίσω και θα σας δώσω όσες πληροφορίες χρειάζεστε, αφού πρώτα σας ακούσω για να αντιληφθώ το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τη δική σας πρόοδο, τη δική σας αφοσίωση και τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να ζητήσετε τη βοήθειά μου. Σκοπός είναι να εξαρτάστε ξανά από τις δικές σας δυνάμεις και οι συνεδρίες σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην σας είναι απαραίτητες.

Θέλω να πετύχω το μέγιστο από τις συνεδρίες, τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Η ενεργή συμμετοχή σας και η αφοσίωσή σας, είναι σημαντικά στοιχεία για να πετύχετε το στόχο σας. Άλλωστε, την περισσότερη πρόοδο την κάνετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μάλιστα ανάμεσα στις ολιγόωρες συνεδρίες μας. Θα νιώσετε σύντομα και από μόνος σας την εξέλιξη και το αποτέλεσμα.

Ο/η σύντροφός μου κι εγώ αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη σχέση μας. Είναι καλύτερα να ακολουθήσει ο καθένας ατομική ψυχοθεραπεία ή να έρθουμε μαζί;

Aν σας απασχολεί η σχέση σας και είναι κοινή απόφαση, θα δουλέψουμε μαζί. Μετά το πέρας των συνεδριάσεων, μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσετε ξεχωριστά. Το να προηγηθεί ατομική ψυχοθεραπεία και μετά να προχωρά κανείς από την ατομική στη συμβουλευτική ζεύγους-σχέσεων με τον ίδιο θεραπευτή δεν ενδείκνυται, για λόγους εμπιστοσύνης, κυρίως του 2ου θεραπευόμενου.

Τι είναι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία;

Είναι η ψυχοθεραπεία στην οποία ο θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται από κοινού για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων. Μέσω της γνωσιακής προσέγγισης (που πιστεύει ότι ο νοητικός τρόπος που αντιλαβανόμαστε τον εξωτερικό κόσμο ασκεί αποφασιστικό ρόλο στην συμπεριφορά μας) ο θεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να ξεπεράσει τις δυσκολίες του αλλάζοντας τον τρόπο που αντιδρά, συμπεριφέρεται και σκέφτεται. Η γνωστική θεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο στο παρόν, διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και αντιμετωπίζει τα προβλήματα στο εδώ και το τώρα. Μέσα από ειδικές τεχνικές που βασίζονται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου σκέψης, επιδιώκουμε την όσο το δυνατό συντομότερη αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς.