Κανείς δεν παντρεύεται με την προοπτική να χωρίσει. Ωστόσο τα ποσοστά διαζυγίων τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει πολύ ψηλά.
Το τέλος ενός γάμου συνοδεύεται από ένα πλήθος συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του θυμού, της θλίψης, του άγχους και του φόβου. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι πολύ πιο έντονα από ότι περιμένατε. Με τη πάροδο του χρόνου η ένταση αυτών των συναισθημάτων θα υποχωρήσει. Εν τω μεταξύ, να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας.
Προσπαθήστε να μην αντιμετωπίσετε το διαζύγιο σαν μάχη. Το συναινετικό διαζύγιο είναι συχνά μια καλή λύση αντί των δικαστικών αντιπαραθέσεων καθώς τα προβλήματα που συνέβαλαν στο διαζύγιό θα επανεμφανιστούν κατά τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου. Η μη αντιπαράθεση βοηθάει στη συναισθηματική ικανοποίηση, τις συζυγικές σχέσεις και τις ανάγκες των παιδιών.
Το να καθίσετε και να μιλήσετε με τον σύντροφό σας μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά η συνεργασία και η επικοινωνία είναι αυτά που θα κάνουν το διαζύγιο υγιέστερο για όλους τους εμπλεκόμενους. Η συζήτηση με τον ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε συντονισμένες αποφάσεις με ελάχιστες αντιπαραθέσεις
Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τα παιδιά, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται καλά μέσα σε δύο χρόνια μετά το διαζύγιο. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά περισσότερα προβλήματα όταν οι γονείς παραμένουν σε γάμους με διαρκείς ή και έντονες συγκρούσεις αντί να χωρίσουν.
Κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να διευκολύνουν τη μετάβαση των παιδιών. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό για να κρατήσετε οποιαδήποτε σύγκρουση μακριά από τα παιδιά. Η συνεχιζόμενη γονική σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο παιδιών με ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.
Οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν και να το πουν μαζί στα παιδιά. Και κρατήστε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας. Τα παιδιά ωφελούνται από την ειλικρινή συζήτηση για τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η οικογένειά τους. Είναι χρήσιμο να ελαχιστοποιείτε τις αλλαγές όσο το δυνατόν περισσότερο τους μήνες και τα έτη μετά το διαζύγιο.Τα παιδιά είναι καλύτερα όταν διατηρούν στενή επαφή και με τους δύο γονείς.
Οι αλλαγές που προκλήθηκαν από το διαζύγιο μπορεί να είναι πολλές αλλα τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας.
Για να παραμείνετε θετικοί καθώς ξεκινάτε ένα νέο κεφάλαιο, δοκιμάστε να εμπλακείτε σε δραστηριότητες που αγαπάτε. Ή δοκιμάστε νέα χόμπι και δραστηριότητες. Μείνετε σωματικά υγιείς!
Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη στιγμή για όλη την οικογένεια. Ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να προσαρμοστείτε γρηγορότερα στις αλλαγές που έρχονται . Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σκεφτείτε προσεκτικά το τι πήγε στραβά στο γάμο σας, ώστε να αποφύγετε να επαναλάβετε τυχόν αρνητικά πρότυπα στην επόμενη σχέση σας.